Røros – Minebyen mod nord

Røros – Minebyen mod nord

Dagens moderne indbyggere i Røros bor og lever i historiske bygninger fra det 17. og 18. århundrede, og byen, der er en af Europas ældste byer bygget af træhuse, blev optaget på UNESCOs verdensarvsliste allerede i 1980.

Charmerende bymiljø

Røros opstod i 1646, da man fandt kobber i området. Byen voksede op omkring kobberminens første smelteværk, og mange af de oprindelige træbygninger – heriblandt aktive bondegårde inden for bygrænsen – kan den dag i dag ses i gaderne. Tag på hyggelig familietur på egen hånd eller tag med på en af de guidede vandreture gennem byen og oplev den helt særlige atmosfære af at være rejst flere hundrede år tilbage i tiden!

Roros-Tr.Heim-44-1036828_800
Foto: CH – Visitnorway.com

Et af byens højdepunkter er den charmerende Røros Kirke, også kendt som ”Bergstadens Ziir” (bjergbyens pryd). Den anses for at være blandt de ti vigtigste kirker i Norge og er desuden med sine 1600 siddepladser en af landets største. TripAdvisor har udråbt den til den sjette af de 10 bedste seværdigheder i Norge i 2015, baseret på brugeranmeldelser. Den enestående bygning, hvis hvide tårn med sorte udsmykninger troner smukt over Røros’ træbygninger, er et absolut must-see, hvis ferien går til Røros.

I dag er Røros hjemsted for mange kunstnere og kunsthåndværkere, som har sat deres helt egne kunstneriske præg på byens bygninger. Deres værksteder og forretninger gør turen rundt i de trange gader til en spændende skattejagt af historiske og moderne oplevelser.

Røros
Foto: CH – Visitnorway.com

Levende industrihistorie

Byens unikke historie holdes også i live i de mange museer, der er oprettet i de gamle bygninger i og omkring Røros. Her kan I blandt andet opleve den gamle ”Smelthytta”, hvor kobberet fra minen blev smeltet fra 1646 til 1953, Pressemuseet Fjell-Ljom, Tynset Bygdemuseum eller Olavsgruva-minen, der tager jer med 500 meter ind i fjeldet i den gamle mine.

Byens industrielle historie er også synlig i et af byens markante områder: ”slagghaugene” – de enorme slaggedynger fra kobberproduktionen, som nu fungerer som udsigtspunkt med panoramaudsigt over byen.

Roros-Tr.Heim-56-1036656_800
Foto: CH – Visitnorway.com

Traditionelle levebrød opretholdes på sæteren

En helt unik oplevelse venter jer i den lille fjeldlandsby Vingelen, knap 40 km fra Røros, som er en af de få landsbyer i Norge, der stadig har aktive, traditionelle fjeldgårde. Her tager de lokale bønder dyrene med op på fjeldsæterne om sommeren, i tråd med de ældgamle traditioner. Et besøg Vingelen giver jer mulighed for at opleve den helt særlige sæteratmosfære på tætteste hold i dette lille fjeldsamfund med 30 gårde, der også byder på traditionelle produkter og servering af lokal mad.

Rensdyrsafari og hundeslædeture

Ud over et væld af spændende kulturhistoriske oplevelser giver området omkring Røros jer mulighed for at få nogle helt enestående naturoplevelser, særligt i kraft af de nærliggende nationalparker. Tag for eksempel med på guidet vandretur ind i vildrenernes rige i Forollhogna Nationalpark, eller tag med på hundeslædetur på slæde med hjul, hvor I selv får lov at styre de smukke huskyhunde.

Området byder også på et væld af korte og lange vandreture samt guidede topture til de smukke fjeldtoppe i nationalparkerne. Det spektakulære åbne fjeldlandskab med brusende elve, fiskefyldte søer, skovklædte dale, lyngklædte hedeområder og barske klipper indbyder til friluftsaktiviteter året rundt – Rørosområdet er således også fantastisk til cykelture eller rideture. Uanset hvad I vælger, er I garanteret oplevelser for livet i dette enestående område!

596