Norges bedste fjeldvandreture

Norges bedste fjeldvandreture

Her giver vi jer inspiration til nogle af Norges bedste fjeldvandreture, præsenteret af den tidligere generalsekretær for Den Norske Turistforening, Kristin Krohn Devold (Kilde: Visit Norway).

Casper Tybjerg_IN_Preikestolen-i-Stavanger-Pulpit-Rock-062003-99-1083
Foto: Casper Tyhbjerg – Visitnorway.com

Preikestolen, Lysefjord

Preikestolen er et fjeld formet som en stor prædikestol, der tårner sig op over Lysefjorden. Der er en god sti fra Preikestolen Fjellstue til toppen af det 604 meter høje fjeldplateau. Regn med at skulle bruge fire til fem timer på at vandre til toppen af Preikestolen og ned igen, og afsæt minimum en time eller to oppe på selve plateauet.

Besseggen-Norway-6-284557
Foto: Chris Arnesen – Visitnorway.com

Besseggen, Jotunheimen

Dette er måske den mest populære af alle fjeldvandreture blandt nordmænd, og desuden omtalt af magasinet National Geographic i 2014 som en af verdens bedste vandreture med dens stejle stier og luftige omgivelser med udsigt over Jotunheimen Nationalpark. Hvis I ser ned, har I en blå sø på den ene side og en grøn på den anden. Vandreturen til og på Besseggen tager omkring syv til otte timer.

Gaustatoppen

Gaustatoppen, Telemark

På en klar dag kan I se en sjettedel af Norge fra toppen af Gaustatoppen. Dette fjeld er let tilgængeligt – fra parkeringspladsen ved Stavro mellem Rjukan og Tuddal tager det tre timer at nå op på toppen og to at gå ned igen.

?d=277&p=7179&t=4&
Foto: John Fiddler – Visit Norway.com

Galdhøpiggen, Jotunheimen

Galdhøpiggen er Norges højeste fjeld med sine 2.469 meter. Udsigten over Jotunheimen Nationalpark bliver ikke bedre end her. Fjeldet er let at komme til fra Spiterstulen Fjellstue og Javasshytta Fjellstue. Det er lettest at starte fra Juvasshytta, og denne rute er også er egnet til børn, der er vant til at vandre.

Vandring-i-Aurlandsdalen-072014-99-0027_800

Aurlandsdalen, Fjord Norge

Fjeldene møder fjordene i Aurlandsdalen. Terrænet er varieret med klippefyldte toppe og frodige dale. I kommer forbi brusende vandfald og forladte fjeldgårde. Vandreturen starter ved Geiteryggshytta Fjellstue (eller Østerbø Fjellstue for en kortere vandretur), og slutter i Vassbygdi.

4-316780_800
Foto: John Fiddler – Visitnorway.com

Slogen, Fjord Norge

Slogen er måske den mest maleriske og dramatiske vandretur i Sunnmørsalpene i den nordlige del af Fjord Norge. Vandreturen til toppen er stejl, og den sidste del kræver let klatring. Vandreturen til Slogen går 1.500 meter direkte op fra Hjørundfjorden til fjeldtoppen og tager omkring fem timer. At gå ned igen tager lidt mindre tid. Der findes en kortere version, hvor I starter fra Patchellhytta Fjellstue.

Par-slapper-av-pa-tur-i-Rondane-102010-99-0349_800
Foto: CH – Visitnorway.com

Trekantsruten, Rondane

Den klassiske trekantsrute i Rondane Nationalpark tager fire til fem dage. Vandreturen, som er et godt valg for begyndere, fører jer rundt om de højeste fjelde i Rondane. Start vandreturen ved Rondvassbu, Bjørnhollia eller Dørålseter Fjellstue.

Groupview3-Romsdalseggen-0061-1326885_800

Romsdalseggen, Fjord Norge

Romsdalseggen ligger nær Molde i det nordlige Fjord Norge. Vandreturen fører jer over fjelde med udsigt over fjorde, fjeldtoppe og vandfald. Vandreturen starter i Vengedalen, og I kan vælge mellem tre ruter af forskellig sværhedsgrad. Den mest ekstreme rute kræver klatreudstyr. Vandreturen på Romsdalseggen tager mellem seks og ni timer afhængigt af den valgte rute.

Mountainview30-Lofoten-3743-1327127_800
Foto: Alex Conu – Visitnorway.com

Dronningeruten, Vesterålen-øerne

En af de mest populære vandreture på  Vesterålen-øerne nord for Lofoten er Dronningeruten. Ruten indeholder det bedste, som Vesterålen kan tilbyde: En pragtfuld kystlinje, smukke strande, hyggelige landsbyer og dramatiske fjeldtoppe med panoramisk udsigt. Vandreturen starter i Stø på øen Langøya og følger kysten mod Nyksund. Fra Nyksund fører ruten jer op i fjeldene og derefter tilbage til Stø. Vandreturen tager omkring otte timer.

ROY23

Reisadalen, Finnmark

Reisadalen strækker sig fra Kautokeino i Finnmark til Saraelv i Troms, i det nordlige Norge. Fjeldplateauet Finnmarksvidda er næsten fladt, men denne del er et malerisk slugtagtigt landskab med stejle fjeldsider i dele af dalen. Fra byen Kautokeino tager det en hel dag at nå Reisjavri-søen. En kortere version af vandreturen er at tage en taxa fra Kautokeino til Biedjovaggi og vandre de fire kilometer derfra til Reisjavri.

693